Живот у Београду

О Београду

Београд је саобраћајно раскрсница региона и у њега можете стићи авионом, бродом, возом, аутобусом, аутомобилом. Београд је главни град Србије, са око 1 659 440 сталних становника (по попису становништва из 2011. год). Смештен на ушћу Саве у Дунав, град веома бурне историје, један је од најстаријих у Европи. Његова историја траје пуних 7000 година. Клима у Београду је умерено континентална, са просечном температуром од 11,7℃. Остаци културе млађег каменог доба, пронађени су у Београду што значи да је био насељен у континуитету и да је интезитет тог насељавања бивао све јачи. Многа данашња насеља београдске околине леже на културним слојевима ранијих праисторијских насеобина. Територија града подељена је у седамнаест општина, а то су: Чукарица, Нови Београд, Палилула, Раковица, Савски венац, Стари град, Вождовац, Врачар, Земун, Звездара, Барајево, Гроцка, Лазаревац, Младеновац, Обреновац, Сопот и Сурчин. Београд као споменик природе, чије зелено благо чине Калемегдан, Ташмајдан, Авала, Топчидер, Звездара, Кошутњак, Ада Циганлија. У сред града налазе се и прави природни резервати као што је Ботаничка башта или Велико ратно острво.

Култура и уметност

Београд је средиште културе и уметности Србије. У Београду стварају наши најзначајнији уметници, годишње се одржи више од 11.000 позоришних представа, изложби, концерата, перформанса и других уметничких програма, гостују бројни еминентни ствараоци из света уметности.

Београд је седиште највиших државних и националних институција културе и уметности: Српске академије наука и уметности (https://www.sanu.ac.rs/), Народне библиотеке Србије (https://www.nb.rs/), Народног музеја (http://www.narodnimuzej.rs/), Народног позоришта (https://www.narodnopozoriste.rs/) и Универзитета уметности (http://www.arts.bg.ac.rs/).

У Београду се налазе најзначајнија дела архитектуре, Калемегдан и Београдска тврђава, споменици културе и друга непокретна културна добра, бројна археолошка налазишта са материјалним остацима који сведоче о развијеној цивилизацији и култури на тлу Београда од праисторије до данас. Град Београд оснивач је 30 установа културе (12 позоришта, 8 установа заштите, 4 библиотеке, 6 центара за културу и галерија), а истовремено помаже реализацију програма и програмских пројеката установа и уметничких удружења.

Град Београд је оснивач и покровитељ 11 манифестација у области културе (ФЕСТ, БИТЕФ, БЕМУС, БЕЛЕФ, Међународно такмичење музичке омладине, Фестивал документарног и краткометражног филма, Октобарски салон, Радост Европе, Београдски сајам књига, Филмски фестивал у Сопоту и Београдски џез фестивал), а помаже и програме 69 манифестација у области културе које се одржавају у Београду.

Живот и студирање у Београду

Београд се сматра културним, образовним и економским центром овог дела света, што је и главни разлог због чега студенти бирају главни град Републике Србије за место студија. У Београду постоји велики број високообразовних установа у свим пољима студија. Развојем науке и улагањем у иновације у пољу образовања, односно квалитетом, београдске високообразовне институције привлаче велики број студената из целе државе, ширег региона југо-источне Европе, али и света. Студентима који се одлуче за студирање у Београду пружају се велике могућности за професионално и стручно усавршавање. Студентима су на располагању Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ и Народна библиотека Србије, у којима могу пронаћи велике фондове публикација, али и ретка издања и плаћен приступ значајним међународним часописима и књигама.

У Високој школи електротехнике и рачунарства струковних студија студентима је на располагању студентска библиотека у којој студенти могу наћи жељену литературу, како за припрему испита, тако и за стицање ширих знања из области њиховог интересовања. Библиотека располаже са преко 5000 књига, збирки задатака, приручника из којих студенти могу обогатити своје знање.

Такође, студенти у Београду имају могућност за обављање стручне праксе у највећим компанијама које послују у земљи, а касније и запослењу. Нарочито у струковним школама, стручна пракса представља један од важних елемената образовног процеса кроз коју студенти стичу професионално искуство, које им је од великог значаја у развоју сопствене каријере.