Студентски стандард за стране студенте

Смештај страних студената

У Београду постоји велики број студентских домова, који функционишу као засебна целина, односно не представљају кампусе у саставу универзитета и факултета. На жалост, постоје ограничења која отежавају страним студентима да користе смештај у студентским домовима. Страни студент има право на смештај у студентском дому само ако је то утврђено међудржавним споразумом или уколико учествује у пројекту који омогућава сместај студентима у студентским домовима, а то су пројекти “Свет у Србији” и “Срби из региона”. Пошто страни студенти који мобилност не реализују кроз поменуте пројекте не могу смештај наћи у студентским домовима, на располагању су им приватни станови или хостели. Више информација о хостелима можете наћи на линку https://www.navidiku.rs/firme/hosteli-u-beogradu. Изнајмљивање мањег стана кошта од 150 € месечно, плус режијски трокови који износе око 100 €. Ове цене могу варирати у зависности од жеља, величине, локације и опремљености стана. Студенти се често опредељују и за изнајмљивање стана заједно са колегама па трошкове режија и изнајмљивања деле на више особа, чиме смањују месечне трошкове.

Исхрана страних студената

Страни студент имају могућност да се хране у студентским ресторанима (мензама) под једним условом. Неопходно је да у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, у Улици Немањиној 22-26, (http://www.mpn.gov.rs/) добију потврду да су у Београд дошли преко одређеног пројекта, да ће студирати на Високој школи електротехнике и рачунарства струковних студија и са том потврдом имају право да изваде студентску картицу за мензу која им омогаћава да купе бонове за храну по економски ценама. Економска цена дневног менија је нешто већа и износи приближно 4€ и то: доручак – 0,81€, ручак – 1,74€ и вечера – 1,48€. Месечно око 118€ за храну можда звучи много, али у Београду тешко можете наћи солидан комплетан оброк за мању количину новца. Све додатне информације страни студенти могу наћи на следећем линку http://sc.rs/sc/studentska-kartica/ У Београду има 17 студентских ресторана где се могу хранити студенти, а највећи студентски ресторани (са сва три оброка и благајном) су:

 • Карабурма, Мије Ковачевића 7, Палилула, 011/2079 – 738;
 • Патрис, Љубице Луковић 31, Звездара, 011/2433-488;
 • Рифат, Милана Ракића 77, Звездара, 011/3812 – 677;
 • Краљ Александар И, Булевар краља Александра 75, Звездара, 011/3400 – 454;
 • Вождовац, Војводе Степе 320, Вождовац, 011/3955 – 999;
 • Кошутњак, Благоја Паровића 154, Кошутњак, 011/3553 – 043;
 • Земун, Цара Душана 254, 011/371 – 3411;
 • Студентски град, Тошин бунар бр. 151, 011/3102 – 790;
 • Мика Митровић, Краља Владимира 33, Вождовац, 011/3954-700;
 • Обилићев венац, Обилићев венац 4, 011/2623 – 321.
Превоз страних студената

Студентска БУС ПЛУС картица омогућава вожњу градским превозом у Београду. Постоје четири врсте картица за превоз: персонализоване, неперсонализоване, дневне карте и карте за једну вожњу (купују се код возача). Персонализована бесконтактна смарт картица омогућава неограничен број вожњи на свим линијама у дневном саобраћају од 04 до 24 часа у изабраним зонама. Издаје се на име корисника, садржи личне податке и фотографију ради визуелне контроле и није преносива на другог корисника. Израда персонализоване картице кошта приближно 2€, важи 3 године од дана издавања и може се извадити на 14 локација о којима се можете детаљно информисати на следећем линку https://www2.busplus.rs/lt/mesta-za-izdavanje-kartica. Остале врсте карата је потребно допунити или купити пре почетка вожње на једном од 2000 продајних места. Путник који нема карту мора ући на прва врата, припремити тачан износ и купити карту код возача. Све карте у систему, осим карата купљених код возача, морају да се очитају приликом уласка у возило на валидаторима који се налазе у зони врата. Одабиром жељене категорије, приказује се документација коју је неопходно приложити у поступку издавања персонализованих картица, као и цене карата у претплати за одабрану категорију корисника. Приликом издавања персонализованих картица, фотографисање корисника се врши на лицу места. Страном студенту је потребно да донесе на увид само пасош и у кратком року добија израђену бус плус картицу за превоз. Годишња картица се издаје на период од 3 године. За издавања ове картице није неоходно да страни студент има пријављено боравиште на територији Београда. Цена месечне карте за превоз износи од 25-30€ у зависности од броја ЗОНА (удаљености од центра града) у којима студент жели да се вози. Све потребне информације могу се наћи на следећем линку https://www2.busplus.rs/lt/kategorije-kartica-potrebna-dokumentacija. До Високе школе електротехнике и рачунарства струковних студија се може стићи коришћењем следећих линија градског превоза:

 • Аутобуси: линија 33 и Е9,
 • Трамваји: линија 9, 10 и 14.

На мапи Београда Школу можете пронаћи помоћу следећег линка https://www.planplus.rs/visoka-skola-elektrotehnike-i-racunarstva-strukovnih-studija/4053

Погодности и попусти са ISIC и EYCA картицама

Бенефиције које вам пружају ISIC и EYCA студентске картице су бројне, како у земљи, тако и током боравка у иностранству:

 • попуст на железнички и аутобуски саобраћај у земљи,
 • бесплатно путно и здравствено осигурање у свим земљама света,
 • попуст у музејима и позориштима широм света,
 • у школама страних језика, спортским центрима и клубовима, кафићима, ресторанима,
 • попуст у скијалиштима Србије,
 • погодности при куповини гардеробе, обуће, компјутерске опреме,
 • попуст у књижарама на издања IP Laguna,
 • попуст у спортским радњама, Sport Vision,
 • посебне погодности у NIVEA shop – у, KFC – у, Converese Shop – у,
 • у многобројним салонима лепоте, стоматолошким, офтамолошким и општим ординацијама,
 • посебне погодности за пријаву на омладински програм Wорк&Travel,
 • информације и погодности на пријаве за омладинска дешавања, актуелне конкурсе, семинаре из рачитих области,
 • међународни студентски ID,
 • могућност платне функције,
 • коришћење погодности широм Европе и света.

Улазнице за Музеје су око 2€ (Музеј Николе Тесле, Народни музије, Етнографски музеј, Музеј примењене уметности, Историјски музеј Србије, Музеј Историје Југославије, Музеј града Београда, Природњачки музеј), за студенте цене улазница су најчешће око 1€. Бројна београдска позоришта омогућавају попусте (од 30% до 60%), а некада и бесплатне улазнице за позориште. Поједина позоришта имају специјална извођења представа са преводом на енглески, а ређе, француски, руски и немачки језик. Све потребне информације студенти могу добити на следећем линку https://sc.rs/sc/

Здравствена заштита страних студената

Поседовање здравственог осигурања током боравка у Републици Србији је обавезно. Зато Вас молимо да се постарате да обезбедите здравствено осигурање док сте на студентској размени у ВИШЕР. Страни студенти који су део програма студентске размене морају самостално обезбедити и сносити трошкове осигурања, ако другачије није утврђено правилима конкретног пројекта студентске мобилности. Препоручујемо Вам да, пре путовања на студентску размену у Републици Србији, обезбедите полису међународног здравственог осигурања у Вашој држави. Више информација о обавезном здравственом осигурању и хитној медицинској помоћи можете наћи на сајту Републичког фонда за здравствено осигурање коме можете приступити преко овог линка. Уколико је пројектом утврђено да студент самостално обезбеди здравствену заштиту у Србији потребни докази за пријаву на обавезно здравствено осигурање и издавање здравствене књижице:

 • Фотокопија пасоша:
 • Уговор о стручном усавршавању или потврда из школе;
 • Потврда издата од надлежне организационе јединице МУП о пријави боравка, не старија од 6 месеци.
Корисни линкови за приватно осигурање:

Списак свих осигуравајућих кућа у Србији се налазе на следећем линку: https://www.portal-srbija.com/osiguravajuca-drustva