FASHIORATION

У оквиру Ерасмус+ пројекта FASHIORATION одржана је дводневна радионица посвећена модерном тумачењу народних ношњи Србије. Радионица је била намењена ученицима средњих уметничких и стручних школа из области текстила и одеће, као и студентима уметничких факултета. Учествовали су ученици Техничко-угоститељске школе „Тоза Драговић” из Крагујевца, Школе за дизајн текстила из Београда, средње школе „Др Ђорђе Натошевић” из Инђије, ТЕHНОАРТа из Београда, као и студенти Одсека ВТШДТМ.
Први дан радионице организован је у Етнографском музеју, где су предавачи и модератори радионица – др ум. Ивана Томић, Ференц Варга и Данило Церовић – изложили учесницима методологију и циљ радионица. Затим их је кустоскиња, Ана Станимировић, провела кроз сталну поставку народних ношњи. Након тога учесници су имали задатак да скицирају и фотографишу нешто од онога што су видели, и да прикупе информације које ће им послужити као инспирација за следећи дан радионице. Други дан радионице одржан је у просторијама Одсека ВТШДТМ. Учесници су радили у групама, а свака група је добила већ припремљену празну основу прслука (јелека/зубуна), коју је требало да украсе, надограде и осавремене тако да „исприча своју модерну причу” инспирисану нашом традицијом.
Сви учесници су добили сертификате на крају дана, а радови настали као резултат ових радионица биће приказани на изложби у јуну у Београду.